Halloween Costume ideas 2015

Η παράδοση της Καππαδοκίας ζωντάνεψε στη Νεοκαισάρεια

Επιτυχημένο το 16ο Αντάμωμα • Τι τόνισε ο Μαξ. Χαρακόπουλος

• Eυκαιρία για εκατοντάδες Καππαδόκες τρίτης πλέον γενιάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συσφίξουν τους μεταξύ τους δεσμούς ήταν το 16ο Αντάμωμά τους, που πραγματοποιήθηκε επί ένα τριήμερο στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.
Το μήνυμα της συνάντησης αυτής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό των Καππαδοκών, ήταν ένα: Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα των παππούδων και των πατεράδων τους, που θυμούνται, που μαθαίνουν, η ιστορία, ο ξεχωριστός πολιτισμός και η μοναδική παράδοση αυτής της ιδιαίτερης κοιτίδας του Ελληνισμού θα διατηρούνται ζωντανά και ακμαία!
Το 16ο επιτυχημένο Αντάμωμα των Καππαδοκών, που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, διοργάνωσε φέτος ο Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και περιλάμβανε πληθώρα εκδηλώσεων.

Ο Μαξ. Χαρακόπουλος
Την επίσημη κήρυξη των εκδηλώσεών του το βράδυ της Παρασκευής έκανε ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννινα για το Αντάμωμα, όπως εξάλλου και ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Οι παππούδες μας, «τα παιδιά της Ανταλλαγής» που βίωσαν το δράμα του ξεριζωμού και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στη νέα πατρίδα. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα επέδειξαν αξιοσημείωτο ζήλο και εργατικότητα. Δεν έγιναν βάρος στην κοινωνία αλλά δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας με νόημα ότι  «τα παιδιά της Ανταλλαγής» μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο». 

Ο Φίλιππας Φίλιος
«Το Αντάμωμα των Καππαδοκών δεν είναι μόνο μια συνάντηση χαράς, είναι η βαθύτερη προσπάθεια τιμής στη μνήμη των προγόνων μας. Ένα βήμα φιλίας, ειρήνης, συνεργασίας», ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος, ενώ από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Αναστασία Παπάζογλου τόνισε ότι είναι χαρά και τιμή για το Σύλλογο που το Αντάμωμα έγινε φέτος στην περιοχή μας.       

Οι παρουσίες 
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του 16ου Ανταμώματος – «Γαβουστήματος» των Καππαδοκών παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισακίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Σπύρος Ισόπουλος, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από την Καππαδοκία, δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα Καππαδοκικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

Ημερίδα στο Σουφαρί Σεράι
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το Διαγενεαλογικό τραύμα» που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Σουφαρί Σεράι, με ομιλητές τους ψυχίατρους Φώτη Γιωτάκη και Μάρκο Σκόνδρα, οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα. Τον συντονισμό της ημερίδας, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου (φωτό), είχε ο δημοσιογράφος του «Π.Λ.» Γιάννης Κεΐσογλου (ένθετη φωτό), ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η προσφυγιά αφήνει σημάδια και μνήμες που έχουν την ικανότητα να αντέχουν στο χρόνο, περνώντας από γενιά σε γενιά. «Τελικά αυτό το τραύμα οι Μικρασιάτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς ακόμα, το μετέτρεψαν σε δημιουργία, γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια μεγαλούργησαν», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από το κοινό.
Στο χώρο του Σουφαρί Σεράι στήθηκε το Σάββατο και έκθεση με κειμήλια, εικόνες και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Καππαδοκίας.
***facebook
Το επόμενο Αντάμωμα των Καππαδοκών, σε ένα χρόνο από τώρα, θα γίνει σε χωριό της Κοζάνης, όπως αποφασίστηκε χθες.


Βίντεο του Teo Papazoglouαπο το αντάμωμα_facebook κάντε κλικ ΕΔΩ!
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget