Halloween Costume ideas 2015

Βαμβάκι: Ξεκίνησαν οι πρώτες εντομολογικές προσβολές αλλά δεν συνιστώνται ψεκασμοί ακόμα

Ξεκίνησαν να δημοσιεύονται τα πρώτα φετινά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειών για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στο βαμβάκι. Από αυτά προκύπτει ότι σε αρκετές περιοχές το βαμβάκι βρίσκεται στο στάδιο των 4-6 φύλλων και έχει ύψος 10-15 εκ., ενώ σε κάποιες πρώιμες φυτείες έχουν αρχίσει και εμφανίζονται τα πρώτα χτένια. Μέχρι στιγμής, κυρίως οι θρίπες έχουν αρχίσει να προσβάλουν τα βαμβακόφυτα. Ωστόσο, συνιστάται οι παραγωγοί να μην προχωρούν ακόμα σε ψεκασμούς για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων, εκτός και αν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι τέτοιοι που ξεπερνιούνται τα όρια της οικονομικής ζημιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέγονται βιολογικά ή εκλεκτικά σκευάσματα και όχι ευρέος φάσματος.
Πιερία
Η σπορά πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και τα φυτά βρίσκονται στο πρώτο στάδιο έχοντας ύψος 10-15 εκ. και 4-6 πραγματικά φύλλα. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί μικροί πληθυσμοί αφίδων και μερικές προσβολές από τετράνυχο και θρίπες. Συνιστάται στους παραγωγούς να κάνουν σκαλίσματα για τη βελτίωση του αερισμού του εδάφους και την αποφυγή σηψιρριζιών, οι οποίες προκαλούν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των νεαρών φυταρίων ή ακόμα και ξήρανσή τους. Όσον αφορά στη διενέργεια ψεκασμών, την περίοδο αυτή τα φυτά είναι προστατευμένα από τα εντομοκτόνα εδάφους.
Χαλκιδική
Τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο ίδιο περίπου στάδιο με την Πιερία και μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί μόνο κάποια κατσαρώματα και σχισίματα στα φύλλα που οφείλονται σε προσβολές από θρίπες. Ωστόσο αυτές οι προσβολές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα μέχρι στιγμής.
Λάρισα
Η σπορά πραγματοποιήθηκε σχετικά πρώιμα και ολοκληρώθηκε τέλος Απριλίου στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, με εξαίρεση το χαλάζι που έπεσε στις 12 Μαΐου στο Κιλελέρ και οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην επανασπορά των χωραφιών τους. Μέχρι στιγμής οι πιο πρώιμες φυτείες βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων χτενιών. Ο μόνος εχθρός που βρίσκεται σε σχετικά αυξημένους πληθυσμούς είναι ο θρίπας σε πρώιμες καλλιέργειες του Δ. Κιλελέρ και Δ. Φαρσάλων. Όσον αφορά τους καλλιεργητικούς χειρισμούς συνιστάται να μη γίνονται υπερβολές στην άρδευση και τη λίπανση, καθώς οδηγούν στην οψίμιση της παραγωγής και κυρίως στη δημιουργία φυτών με πλούσια βλάστηση, τα οποία προσελκύουν για εγκατάσταση τους επιβλαβείς οργανισμούς.
Διενέργεια ψεκασμών
Ψεκασμοί συνιστώνται όταν υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί ανά εχθρό και ξεπερνιέται το κατώφλι οικονομικής ζημιάς. Πιο συγκεκριμένα: α) για τον τετράνυχο όταν αρχίζει και προκαλείται φυλλόπτωση, β) όταν παρατηρούνται 1-2 άτομα θριπών στα μόνιμα φύλλα και σε δείγμα 20-40 φυτών, γ) όταν οι αφίδες υπάρχουν σε υψηλούς πληθυσμούς για 7 συνεχόμενες ημέρες δ) όταν έχουν βρεθεί 5 ενήλικα άτομα λύγκου κατά μέσο όρο σε 100 φυτά και ε) 3-4 νύμφες από τζιτζικάκια κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 50 ώριμων φύλλων από τη μέση της κόμης των φυτών και χαμηλότερα.. Εφόσον γίνουν ψεκασμοί θα πρέπει να επιλεγούν βιολογικά ή εκλεκτικά σκευάσματα για τον περιορισμό των συνεπειών στα ωφέλιμα. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφεύγονται με σκευάσματα ευρέως φάσματος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget